biografie publicaties exposities portfolio nieuws contact

english version Maggi Giles  Chronologische levensbeschrijving

De Engelse kunstenaar Maggi Giles kwam in 1965 naar Nederland. Een jaar later ging ze werken op de afdeling 'Bouwkeramiek' van de aardewerk fabriek 'De Porceleyne Fles' te Delft.

Bij de 'Porceleyne Fles' komt Maggi Giles al snel in contact met Karel Appel, voor wie zij er het monumentaal ontwerp voor het Congres­gebouw in Den Haag uitvoert. Het is Karel Appel die directeur De Wilde van het Amsterdamse Stedelijk Museum attent maakt op haar werk. Hij formuleert het zo: "Zij maakt speelgoed voor grote mensen van ceramique..."
In 1970 krijgt zij haar eerste solo-tentoonstelling in het Stedelijk.


Vier jaar later gaat Maggi Giles als zelfstandig keramiste werken in een atelier aan de Prinsengracht te Amsterdam. De nieuwe omgeving inspireert haar tot het maken van 'grachtenhuizen', 'poorten', 'torens' en 'kastelen'. Al haar werk is in heldere kleuren uitgevoerd. Daartoe ontwikkelde zij een techniek, die zij nog steeds hanteert en waarbij zij alle gewenste kleuren direct naast elkaar kan zetten. Tussen de vlakken werpt zij dammetjes op van klei, die later als de zwarte lijnen van glas in lood werken. Met haar levendig kleurgebruik heeft zij zich altijd onderscheiden van andere keramisten in Nederland.

In het werk van Maggi Giles is veel terug te vinden van haar Engelse verleden. Dat zij een tekenopleiding volgde aan het Bromley Art College in Kent, is te zien in 'The Perfect Planet'. Dit in 1980 uitgegeven boekje bestaat uit twee door haar geschreven en geïllustreerde scheppingsverhalen.

Hierin wordt een centrale plaats ingenomen door een oerwezen met een embryo-achtig voorkomen, dat het bestaan en de wereld om hem heen probeert te 'begrijpen' en te ordenen volgens zijn eigen kunnen. Hij bedenkt daartoe eerst een ander wezen met veel poten, dat de aarde op zijn rug kan dragen. Natuurverschijnselen als zon, zee en bergen, ordent hij daarna in overzichtelijke, afgebakende vierkanten, van waaruit allerlei ervaringen, ontdekkingen en ontmoetingen worden gerealiseerd.

Cat chair

De meest bepalende elementen uit deze fantasie-verhalen komen steeds in het werk van Maggi Giles terug. De 'Palen' zijn er het meest abstracte voorbeeld van; de duidelijk van elkaar gescheiden kleurblokken herinneren aan de opgestapelde wereld van het oerwezen. In de meer figuratieve beelden zien we het draagbeest dikwijls als zeewezen en ook de kleine embryo duikt in veel voorstellingen op. Naast de autonome beelden heeft Maggi Giles ook veel werk in opdracht gemaakt, bijvoorbeeld wandreliëfs in scholen. Daarbij is haar fantasiewereld een dankbare bron en ook het plezier dat zij heeft in uitbundig kleurgebruik.

Eén van haar meest recente opdrachten is een beeld oor het cruise­schip 'De Westendam', een grote gele hond met blauwe oren, die - toepasselijk - uit zee oprijst. Dieren zijn niet weg te denken uit haar werk; vaak worden zij gecombineerd met stoelen, tot één object geworden,zoals 'Elephant Chair' uit 1988 of meer complex als in 'William', een kat op een troon-stoel met grote olifantspoten. Humor ontbreekt ook zelden in haar ontwerpen. Die spreekt uit gelaatsuitdrukkingen en wordt versterkt door titels als 'Members of the Amateur Cat Choir' uit 1998. De zee uit Giles' jeugd speelt in haar hele oeuvre een rol.

tekst: Liesbeth Crommelin; met dank aan De Prinsenhof, Delft 2005

Bovenkant pagina

Chronologische Levensbeschrijving

1938-1948

Geboren op 19 maart 1938 te Newquay, Cornwall, Engeland. Verhuist in 1948 naar Kent.

1948-1956

Na het voortgezet onderwijs (Secondary Modern, vanaf haar 11e tot en met 15e jaar) gaat zij in 1953 naar het 'Bromley Art College' in Kent. Hier volgt zij voor een periode van drie jaar een opleiding 'Tekenen en illustratie'.

1956-1960

Ontwerpt vanaf haar zeventiende jaar illustraties en lay-out in Londen in het kantoor van de Sales Promotion in het modehuis D.H. Evans in Oxfordstreet. Maakt modetekeningen voor Harrods fashion-shows. Vanaf 1959 zijn haar schilderijen op groepstentoonstellingen te zien.

1961-1964

Verhuist naar Worthing. Werkzaam als verkoopster in de winkel/galerie Aldridge Brothers, geeft later les en kunstadviezen. Schildert portretten van klanten.

1965

Werkt als au-pair in Den Haag. Na een verblijf van enkele maanden in Engeland vestigt zij zich definitief in Nederland.

1966-1974

Werkzaam bij 'De Porceleyne Fles' te Delft aanvankelijk als ontwerpster van bouwkeramiek. Vanaf 1970 begint zij haar eigen keramische plastieken te maken. Krijgt in 1970 eerste solo-expositie met keramische werken in het Stedelijk Museum Amsterdam.

1972

Verhuist van Scheveningen naar Amsterdam.

1973

Krijgt de Nederlandse nationaliteit.

1974-heden

Eigen atelier, woont en werkt in Amsterdam.

1976

Krijgt van CRM reisbeurs voor Kreta.

1980

Publicatie van 'The Perfect Planet'.

1982

Reis naar Thailand en Maleisië

1983

Reis naar Jamaica.

1989

Maakt een tweede reis naar Thailand


Bovenkant pagina